Sitemap
English
Bookmark and Share

Rich’s og samlemærkerne

Af Rikke Ruhe

I Richsalbummet ”Ud i vort skønne land” fra 1934 findes et samlemærke med billede af de to runesten og Sydhøjen i Jelling. Albummet rummer hundredevis af samlemærker, som alle gør opmærksom på en historisk seværdighed, en by eller et særligt landskab i Danmark. Jelling og runestenene har plads på en side med samlemærker for Vejle, Grejsdalen og Fredericia. Motivet på forsiden af albummet er den nybyggede Lillebæltsbro, som om noget var datidens symbol for Danmark som moderne og fremskridtsvenlig nation. Man rejste naturligvis ud i landet ved hjælp af jernbanen – den tids moderne og hurtige transportform.

Teksten til samlemærket om Gorm den Gamle og Harald Blåtands runesten fortæller, hvad man den gang vidste om Jelling. Richsalbummet "Ud i vort skønne land”, 1934.

Albummet er udgivet af kaffeerstatningsfabrikken C.F. Rich og Sønner, som blev startet allerede i 1834. Virksomheden fusionerede i 1896 med De Danske Cikoriefabrikker og blev en af landets største producenter på markedet for kaffeerstatning. Da de fleste almindelige mennesker skulle spare på husholdningsbudgetterne, strakte man den dyre oversøiske kaffe ved at blande et erstatningsprodukt i. Det blev hovedsagligt lavet af cikorie. Planten kendes på sine ranglede stængler og klare blålilla blomster, og står mange steder langs landevejenes grøftekanter.

De populære album til samlemærker udkom fra 1930 til 1964. Mærkerne lå inde i pakkerne med kaffeerstatning, og der blev samlet på dem i stor stil. Rich’s fastholdt på denne måde kunderne, som på vegne af deres børn sørgede for, at der blev købt kaffeerstatning, så ungerne kunne gøre deres samlemærkealbum komplette.

Bag albummene lå der en grundig research og gennemarbejdning, og de havde ofte et folkeoplysende tilsnit. I 1930’erne og 1940’erne udkom titler som ”Jorden rundt med Rich’s”, ”På rejse med Rich’s”, ”Vort flittige folk” og ”Fritidens glæder”. I det sidste album har Nationalmuseet og Frilandsmuseet hver deres samlemærke. På Nationalmuseets mærke betragter to interesserede gæster kopien af et guldhorn.

Albummet ”Ud i vort skønne land”, udgivet af C.F. Rich og Sønner i 1934.
Samlemærke fra albummet ”Fritidens glæder”, udgivet af C.F. Rich og Sønner i 1943.
Samlemærke fra albummet ”Fritidens glæder”, udgivet af C.F. Rich og Sønner i 1943.