Sitemap
English
Bookmark and Share

Rouen 1911

Kopi af Harald Blåtands runesten fra Jelling i Rouen. Foto: Anne Pedersen.
Kopi af Harald Blåtands runesten fra Jelling i Rouen. Foto: Anne Pedersen.

I 1911 fejrede byen Rouen 1000-året for oprettelsen af hertugdømmet Normandiet og vikingekongen Rollos dåb. I den anledning skænkede Carlsberg-fonden byen en kopi af Harald Blåtands store runesten i Jelling. Afstøbningen er udført af billedhuggeren H. Chr. Petersen, og kopien står i dag i Jardin de l’Hôtel de Ville.

 

I vikingetiden var det nordlige Frankrig udsat for talrige angreb fra de nordiske vikinger. I 911 fandt et slag sted nær Chartres mellem Karl den Enfoldige og vikinger anført af Rollo. Efter slaget fik Rollo og hans følge tildelt land mod til gengæld at forsvare Seine-området mod angreb fra andre vikinger og underordne sig den franske konge. Krønikeskriveren Flodoard beretter, at Rollo blev døbt og fik det frankiske navn Robert. Han blev gift med en kristen kvinde, og sønnen Vilhelm Langsværd blev en nøgleperson i udviklingen af Normandiet.

Foto af facaden på St. Ouen-kirken i Rouen. Foto: Bénédicte Guillot.
St. Ouen-kirken i Rouen. Foto: Bénédicte Guillot.
Foto som viser facaden på St. Ouen-kirken i Rouen. Rådhuset har overtaget de gamle gamle klosterbygninger, der er bygget sammen med kirken. Kopien af runestenen står i den tilhørende park.
St. Ouen-kirken i Rouen. Rådhuset har overtaget de gamle klosterbygninger, der er bygget sammen med kirken. Kopien af runestenen står i den tilhørende park. Foto: Bénédicte Guillot.
Mindeplade ved kopien af Harald Blåtands runesten i Rouen. Foto: Benedicte Guillot.
Mindeplade ved kopien af Harald Blåtands runesten i Rouen. Foto: Bénédicte Guillot.