Sitemap
English
Bookmark and Share

Jelling og 'Tusind og én nat'

Ved Steen Wulff Andersen

 

En arabisk mønt, som blev fundet af Peter Hyldgaard i Jelling i forbindelse med sidste års arkæologiske undersøgelser øst for Nordhøjen ved Thyras have, er nu blevet nærmere bestemt. Det viste sig at være en mønt præget af Bagdad-kaliffen Harun-al-Rashid, formentlig i året 193 i den islamiske kalender. Det svarer til 808-809 efter Kristus.

Arabisk mønt fundet i Jelling i 2009. Foto: Nationalmuseet

Harun-al-Rashids regeringstid var et højdepunkt i Bagdad-kalifatets historie, men ellers kender vi nok mest Harun som en af hovedpersonerne i de berømte ”Tusind og een nats eventyr”.  Det er dog tvivlsomt, om ”Tusind og een nat” og Harun-al-Rashid har sagt den Jelling-viking, som har ejet mønten, noget som helst. Et hul boret gennem mønten afslører, at den har været anvendt som amulet eller smykke, og den har sandsynligvis været så længe undervejs på sin rejse fra gangbar mønt i Mellemøsten til smykke i Jelling, at erindringen om den mægtige kalif helt har fortonet sig.

 

For os er mønten først og fremmest et eksotisk indslag i Jellings vikingetid, der fortæller om vikingernes mange oversøiske kontakter – i dette tilfælde til den muslimske verden.

Det er Nadia Haupt og Gert Rispling, København, der har bestemt mønten.

 

23. juni 2010

Bagdad-kaliffen Harun-al-Rashid. Illustration fra Tusind og én nats eventyr.