Sitemap
English
Bookmark and Share

Jellingjord kan afsløre brødtyper fra vikingetiden

Poser i bruser - Ved Mads Dengsø Jessen

Jordprøver fra Jelling tørres
Tørring af jordprøverne fra Jelling

De mange jordprøver fra de seneste to års gravning i Jelling, er nu blevet fragtet til Nationalmuseets magasin i Ørholm. Her står to studenter og kører jorden igennem floteringsapparatet for at adskille de forskelle ting, der er i jorden. Hver enkelt pose tømmes i et vandbassin, hvor man kan opløse prøven i dens enkelte bestanddele ved at skylle og bruse jorden kraftigt. Dette er ikke altid så let, da der er tale om kraftigt lerjord. Der må tålmodighed til. Når jordprøven er blevet opløst, vil de organiske dele flyde ovenpå og de uorganiske falde til bunds. På den måde kan man, ved at overflyde bassinet, ’skumme’ det organiske materiale over i en finmasket si og således opsamle materialet.

Det, der bliver opsamlet – trækul, frø, korn eller mindre stykker træ – bliver lagt til side, nummereret og tørret. Den resterende del af jordprøve kigges efter for oldsager som skår af keramik eller små metaller.

Jelling under luppen

PSH-prøver
PSH-prøver

De tørrede prøver bliver herefter bragt ind til Nationalmuseets Naturvidenskabelige Afdeling, hvor de kommer under lup. Her kan man bestemme, hvilke typer frø og korn der har været i jordprøverne, og om de for eksempel har været brændt eller lignende. Herigennem kan vi få nærmere oplysninger om, hvilke kornsorter der har været i Vikingetidens brød og bagværk i Jelling, og hvilke planter der har groet i nærheden af stolpehullerne. I heldige tilfælde kan større stykker trækul ligefrem fortælle, hvilke træsorter man har anvendt i husbyggeriet. Dette er muligt, forbi hver enkelt træsort har sin egen særlige cellestruktur, som kan genkendes under luppen.

Jordprøve fra Jelling floteres
Flotering af jordprøve fra jelling
Filtrering af jordprøve fra Jelling
Jordprøve fra Jelling filtreres
Egetræ
Egetræ