Sitemap
English
Bookmark and Share

To lokalhistoriske bøger fra Jelling

Niels J.E. Andersen & Anne Pedersen

Foto: Anne Pedersen, Nationalmuseet.

Journalist, forfatter og lokalhistoriker Leif Baun Christensen udgav i 2016 den anden bog i en række bøger om byen Jellings nyere historie. I alt er der planlagt fire selvstændige udgivelser, som har det fælles formål at berette historien om, hvordan Jelling og dens beboere har levet med byens historiske betydning, og hvordan historien har været med til at forme og forandre den moderne by.

 

Den nye bog bærer titlen JELLING – byen der forsvandt og er til dels udsprunget af plancheudstilling på Kongernes Jelling, som forfatteren tilrettelagde i samarbejde med Jellingprojektet i 2010. Bogen fortæller historien om, hvordan de store fritlæggelser af oldtidsmonumenterne, som er blevet foretaget ad flere omgange siden 1915 (senest i 2013), har forandret det moderne Jelling radikalt. Ud fra studier af kilder på Kulturstyrelsens arkiv samt af samtidige aviser tager bogen udgangspunkt i, hvordan Jellingborgerne selv har oplevet de store forandringer, som byen har gennemgået i de seneste godt 100 år. Bogen er rigt illustreret, hvilket bidrager til en levende fortælling om, hvordan det har været for Jellings borgere at leve tæt op ad Danmarks ældste nationale monumenter.

 

Den første bog i serien udkom i 2012 under titlen 100 glimt af det gamle Jelling – og det ny. Til denne bog gravede Leif Baun Christensen en perlerække af gamle billeder fra Jelling frem fra både Lokalhistorisk Arkiv samt fra Erik Refsgaards store samling af gamle postkort. Disse gamle vidnesbyrd om byens udseende satte han over for nutidige fotografier af de samme steder i byen, så læseren ved selvsyn kan konstatere de store forandringer, som det moderne Jelling har gennemgået. Ud over dette indeholder bogen en række luftfotos af Jelling samt tekstafsnit, der sætter hoveddelen ind i en historisk og samtidig kontekst.

 

Begge bøger er udgivet af Lokalhistorisk Forening for Jelling, Kollerup-Vindelev og Hvejsel Sogne i samarbejde med Forlaget Jelling. De kan erhverves gennem foreningen eller forlaget for hhv. 250 og 150 kr.

 

___________________

Læs mere om det moderne Jellings historie i bøgerne:

JELLING – det gamle kongesæde i vækst af Leif Baun Christensen, Michael Christensen, Conny Bæk Hansen & Leif Ingvorsen (Jelling 2004).

En vandring gennem det gamle Jelling af Michael Christensen, Leif Ingvorsen & Conny Bæk Hansen (Jelling 1990).