1704 – Frederik IV lader grave i Nordhøjen
Ved Sofie Drotner
Kong Frederik IV (1699-1730) iværksatte i 1704 den første kendte undersøgelse af Nordhøjen, også kaldet Dronningens Høj, i Jelling i håbet om at finde Dronning Thyras grav. Arbejdet foregik i forbindelse med mønstringen af landmilitsen ved Fårup Agre nær Jelling. I landmilitsen kunne kongen hente den nødvendige arbejdskraft til udgravningen.
I en lavning på toppen af Nordhøjen samlede regnvand sig til en dam, hvor Jellings borgere kunne hente vand. Ved undersøgelsen af højen sænkede man vandstanden i dammen. I Jelling Kirkes ”Liber Daticus”, en optegnelse over vigtige begivenheder og forhold i sognet, noterede præsten i Jelling, Poul Wedel, i 1755, hvad man den gang endnu kunne huske om undersøgelsen. Kongen lod åbenbart landfolket grave i den nordlige side af højen. Efter at vandet var løbet bort fra dammen, forsøgte man ifølge en anden notits i ”Liber Daticus” uden held at nå bunden med en stage. Vi kender ikke til andre resultater fra udgravningen, og der gik ingen fund til Det Kongelige Kunstkammer i København.
Landmilitsen
Landmilitsen blev oprettet af Frederik IV i 1701. Baggrunden for oprettelsen var truslen om krig, som Danmark havde oplevet året før, da den svenske Kong Karl XII gik i land i Humlebæk på Sjælland. Denne handling havde afsløret store mangler i det danske militære beredskab. Oprettelsen af landmilitsen betød, at en godsejer skulle stille med en soldat for hver 20 tønder hartkorn. Hver søndag skulle soldaterne møde op foran kirken og træne eksercits. Ulydighed eller drukkenskab under eksercitsen medførte timelang straf med ”ridt” på træhesten. Kun karle og unge husmænd kunne udskrives til militsen. Med indførslen af landmilitsen indførtes også nationale uniformer.